Designul băilor funcționale

Carsten Wraae Jensen de la firma de arhitectură Bjerg Arkitektur A/S (© Wilfred Gachau)

În cadrul unui concurs internațional Geberit, șase arhitecți europeni au proiectat băi de 6 m². Firma daneză de arhitectură Bjerg Arkitektur a câștigat concursul cu lucrarea “Serenitate“.

Punctul forte al designului este că oferă utilizatorilor băii un sentiment de calm și seninătate. “Folosim lemnul, un material care este viu și evocă emoții. Baia este una dintre puținele încăperi în care putem închide ușa și să fim complet singuri. Ar trebui să te poți simți bine într-o atmosferă relaxată“, spune Carsten Wraae Jensen, manager de proiect și arhitect la Bjerg Arkitektur. Răspunsul la întrebarea cum să proiectezi o baie mică este simplu: cât mai funcțional posibil.

Spațiul de depozitare 

Spațiul de depozitare este un factor important în baie. Pentru specialiștii în design, locul de spălare este un bun punct de plecare atunci când vine vorba de proiectarea unei băi. Aici se iau decizii cu privire la cât de mult spațiu de depozitare suplimentar trebuie proiectat. Lavoarele cu dulap sunt practice, deoarece oferă deja spațiu de depozitare în spațiul disponibil.

“Când intrați în cameră, nu trebuie să observați lucrurile pe care le depozitați în baie. În schimb, încercați să găsiți un sistem și să ascundeți obiectele de zi cu zi din baie“, explică Carsten Wraae Jensen. În acest fel, spațiul de depozitare oferă loc pentru obiectele de care este nevoie în mod regulat, fără a perturba calmul din baie.

Lumină și spațiu 

Carsten Wraae Jensen adaugă: “Am vrut să creăm o cameră care să fie în același timp durabilă și funcțională. Nu am vrut să integrăm produse care doar arată bine. Trebuiau să fie și practice“. O atmosferă luminoasă, cu materiale de culoare deschisă și lumină integrată în oglindă, a fost astfel foarte importantă. Ambele fac ca încăperea să pară mai extinsă și mai spațioasă.

Experiență senzorială 

Pe lângă funcțiile tangibile, aspecte precum curățarea ușoară influențează, de asemenea, designul unei băi. Suprafețele spațioase, lumina bună, precum și materialele ușor de curățat joacă un rol în acest sens. Prin urmare, nu este de mirare că proiectul “Serenitate“ a finalizat cursa prin a câștiga. Acest proiect se concentrează pe produse necomplicate, ușor de curățat, care arată elegant și sunt, de asemenea, ușor de întreținut datorită suprafețelor lor uniforme.

Cinci sfaturi privind proiectarea băilor mici 

1. Prpiectați camera: Dorințele dumneavoastră par să depășească cu mult spațiul oferit? Primul pas este să enumerați și să prioritizați totul. Există o soluție pentru fiecare dorință. Sunt recomandate atât lavoarele cu dulapuri, cât și dulapurile joase. Acestea vor asigura o mare parte din spațiul necesar.

2. Mai multe sertare: În funcție de dorințele dvs. și de situația structurală, pot fi instalate și dulapuri de lavoar cu mai multe sertare.

3.Rămâneți flexibil: Cu ajutorul cutiilor de organizare, spațiul de depozitare din sertare și dulapuri poate fi organizat individual. Sistemul de depozitare și de aranjare trebuie să fie cât mai flexibil posibil, deoarece cererile de spațiu și de depozitare în baie se schimbă în timp.

4. Utilizați un dulap cu oglinzi: Dulapurile cu oglinzi oferă două funcții într-un singur produs: spațiu de depozitare și lumină. Opțional, există și dulapuri cu oglinzi care pot fi instalate în spatele peretelui și care fac ca băile să pară și mai spațioase.

5. Gândiți-vă la viitor: Un design continuu al băii permite accesul fără bariere în toate zonele. Suprafețele de duș cu podea uniformă au un aspect modern și, în același timp, oferă un confort maxim.

Produse pentru mai mult spațiu în baie