Mucegai în baie Cauze, prevenire și acțiune

Baia este un loc de refacere, ritualuri de curățare și relaxare. Din păcate, poate fi, de asemenea, un teren propice pentru mucegai. Mucegaiul nu este doar inestetic, ci poate provoca și probleme grave de sănătate, cum ar fi reacții alergice și iritații ale pielii, ochilor și căilor respiratorii. În ultimul caz, acestea se pot transforma în bronșită și chiar astm. Pentru persoanele cu un sistem imunitar slăbit, sporii de mucegai sunt chiar mai periculoși decât pentru persoanele sănătoase.
Acest ghid conține informații despre cum să eliminați cu ușurință mucegaiul din baie sau să-l preveniți în primul rând.

De ce se acumulează mucegaiul în baie? 

Mucegai în liniile de chit din baie

Sporii de mucegai se găsesc peste tot în aer. Aceștia sunt considerați siguri, atât timp cât nu se depun într-un anumit punct și nu încep să se răspândească. Diverse tipuri de mucegai pot fi găsite în baie. Mucegaiul negru este cel mai încăpățânat și, de asemenea, cel mai dăunător pentru sănătate.

Baia este deosebit de sensibilă la formarea mucegaiului din cauza nivelului ridicat de umiditate și a ventilației adesea insuficiente. Umiditatea - fie că este cauzată de duș, baie sau chiar uscarea hainelor - oferă condiții ideale pentru dezvoltarea mucegaiului.

Recunoașterea mucegaiului în baie 

Mucegaiul se poate observa sub formă de pete întunecate pe pereți, pe ramele ferestrelor, pe tavan sau în rosturile de silicon. O prezență puternică este adesea însoțită de un miros de mucegai. Zonele din jurul dușului și al căzii de baie sunt deosebit de expuse riscului.

Sfaturi pentru prevenirea mucegaiului în baie 

Femeie într-o baie cu cabină de duș

Formarea mucegaiului poate fi prevenită eficient. Scopul este de a menține un nivel scăzut de umiditate în cameră. Ferestrele aburite sunt un semn de umiditate excesivă, de exemplu. Umiditatea poate fi redusă la minimum în cameră printr-o bună ventilație, prin etanșarea potențialelor surse de umiditate și prin încălzirea corespunzătoare. Riscul de apariție a mucegaiului poate fi redus semnificativ prin respectarea următoarelor sfaturi:

Sfat 1: Ventilare corectă

Aerisirea corectă a băii permite controlul umidității din încăpere și prevenirea formării mucegaiului. Iată cum:

  • Ventilație rapidă: După baie sau duș, deschideți întotdeauna complet ferestrele timp de cel puțin cinci minute pentru a permite aerului proaspăt să circule.
  • Înclinați ferestrele: În timpul lunilor mai calde, fereastra poate fi, de asemenea, ținută ușor deschisă în timpul zilei.

În timpul iernii, aburul din baie poate fi folosit pentru a crește nivelul de umiditate în apartamentele cu umiditate foarte scăzută. Pentru a face acest lucru, pur și simplu lăsați ușa de la baie deschisă. În apartamentele cu niveluri ridicate de umiditate, ușa de la baie trebuie ținută închisă.

Sfat 2: Etanșare și izolare

Dacă pereții exteriori ai clădirii sau ferestrele sunt slab izolate, apa din încăpere se condensează mai repede. Acest lucru oferă condiții mai favorabile pentru apariția mucegaiului în întregul spațiu de locuit - în special în baie. O izolare eficientă poate ajuta la reglarea temperaturii și umidității din cameră și, astfel, la reducerea acumulării de mucegai.

Dușul este curățat manual

Sfat 3: Încălzirea băii

Aerul cald absoarbe mai multă umiditate decât aerul rece, ceea ce înseamnă că se formează mai puțin condens pe ferestrele și ușile din camerele calde. Prin urmare, camerele încălzite sunt mai puțin predispuse la formarea mucegaiului.

Sfaturi suplimentare pentru reducerea umidității

După un duș sau o baie, îndepărtați orice umezeală reziduală cu un ștergător și lăsați întotdeauna ușa cabinei de duș deschisă. Ideal ar fi ca perdeaua de duș să fie întinsă, astfel încât să se usuce mai repede.

Umiditatea permanentă în baie poate fi prevenită prin:

  • uscarea imediată a prosoapelor umede și a covorașelor de baie și nu lăsarea lor pe podea. Un radiator pentru prosoape este o opțiune practică pentru uscarea mai rapidă a acestora și încălzirea simultană a încăperii.
  • nu agățați hainele ude în baie.
  • instalarea unui dezumidificator care să mențină nivelul de umiditate la un nivel optim.

Tratarea mucegaiului 

Once mould has been detected in the bathroom, rapid action is recommended in order to stop it from spreading further. Choosing the right method depends on how significant the build-up is.
Surface mould and isolated mould build-up can be removed with commercially available cleaning agents. Wearing gloves, protective goggles and a mask prevents irritation to the skin, eyes and respiratory passages. Ventilate the room during cleaning. Tenants should inform their landlord immediately when mould occurs or there is a mouldy smell.

Femeie care freacă podeaua din baie

Sfat 1: Agenți de curățare împotriva mucegaiului în baie

În special pe suprafețele netede, mucegaiul poate fi îndepărtat complet cu apă și agenți de curățare disponibili în comerț . Aplicați agentul de curățare pe locurile afectate. Curățați zona și uscați-o bine după aceea.

Pe suprafețele rugoase, se poate adăuga înălbitor pentru dezinfecție. Acesta conține clor și elimină eficient sporii de mucegai. Asigurați-vă că înălbitorul nu este utilizat împreună cu acizi, deoarece acest lucru produce gaze toxice de clor. Alcoolul etilic cu o concentrație de 70 până la 80% are același efect împotriva sporilor de mucegai.

Este recomandat să testați întotdeauna produsele de curățare mai întâi pe o zonă discretă. În acest fel, vă puteți asigura că nu se produce nicio deteriorare a suprafeței.

Mucegai în liniile de chit din baie

Sfat 2: Consultați profesioniștii

În cazul în care mucegaiul a pătruns deja adânc în rosturile de silicon sau pe scară largă în zidărie, atunci este necesară o acțiune rapidă și adecvată pentru îndepărtarea acestuia. Dacă mucegaiul apare în mod repetat în același loc, consultați și o firmă specializată în îndepărtarea mucegaiului. În astfel de cazuri, este important să se găsească cauza apariției mucegaiului.

În urma renovărilor profesionale, aplicarea unei vopsele speciale pentru încăperile cu umiditate ridicată poate preveni formarea din nou a mucegaiului

.

Soluții inovatoare de la Geberit pentru un plus de igienă în baie 

Atunci când alegeți mobilierul baie, asigurați-vă că acesta este rezistent la umiditate sau contribuie la reducerea nivelului de umiditate din încăpere. Suprafețele de duș la nivel cu podeaua de la Geberit nu au locuri greu accesibile în care se poate acumula mucegai. După duș, apa poate fi îndepărtată rapid de pe suprafața dușului.

Mobila pentru baie de la Geberit este echipată cu o suprafață rezistentă la umiditate. Suprafața este de obicei fabricată din melamină sau folie care este acoperită suplimentar, în funcție de culoare. Materialul este foarte robust - și, prin urmare, o alegere bună pentru baie.

Dușuri la nivel cu podeaua
Mobilă pentru baie Geberit Acanto

Întrebări frecvente privind tratarea mucegaiului din baie 

Produse pentru mai multă curățenie în baie 

Citiți postări similare