Modalităţi de a economisi apă în baie Reducerea consumului atunci când trageţi apa şi faceţi duş
Apa este o resursă preţioasă, care este rară în multe regiuni. Manipularea cu grijă a apei – în special a apei potabile – este, prin urmare, de o mare importanţă.
Date privind utilizarea apei în baie
O persoană din Elveţia consumă 140 de litri de apă potabilă pe zi în propria gospodărie, iar o persoană din Germania 127 de litri. Aceasta înseamnă în jur de 50.000 de litri de apă pe persoană pe an!
În jurul a două treimi din apa folosită în medie zilnic într-o gospodărie europeană este consumată în baie. O treime este folosită pentru igiena personală, inclusiv băi şi duşuri. O altă treime este utilizată pentru apa de toaletă.
Cu toate acestea, apa poate fi economisită exact în aceste zone, cu un efort minim.
Şapte sfaturi pentru a economisi apă în baie
Sfatul 1: Faceţi un duş în loc de o baie
Deşi o baie este plăcută şi relaxantă, foloseşte semnificativ mai multă apă decât un duş. În timp ce un duş consumă în medie între 40 şi 60 de litri, o baie poate consuma rapid între 150 şi 200 de litri. O cadă plină conţine chiar şi 250 de litri.
În plus faţă de economisirea apei, duşurile economisesc şi energie deoarece apa trebuie să fie încălzită. O baie umplută cu apă caldă necesită mai mult de un litru de combustibil pentru încălzire.
Sfatul 2: Faceţi duşuri mai scurte
Dar atenţie, economisirea apei şi a energiei este realistă doar atunci când duşurile sunt scurte. În fiecare minut, în jur de 10 până la 12 litri de apă se scurg în medie în canalizare. Un duş de mai mult de zece minute poate consuma rapid peste 100 de litri de apă. Se recomandă, aşadar, să faceţi duşuri scurte.
Sfatul 3: Instalaţi un cap de duş cu economie de apă
Un cap de duş cu economie de apă poate reduce semnificativ debitul de apă la duş. Spre deosebire de un cap de duş convenţional, versiunea cu economie de apă are un debit de apă de 6-9 litri pe minut, în funcţie de model. Multe modele sunt echipate cu un buton de oprire sau pentru diferite intensităţi. De asemenea, debitul de apă poate fi redus cu ajutorul unor soluţii speciale de îmbunătăţire a bateriei. Rezultatul este economisirea eficientă a apei în baie!
Sfatul 4: Folosiţi clapete de acţionare cu spălare cu două volume de apă sau un buton de oprire a fluxului atunci când trageţi apa la toaletă
Între 6 şi 9 litri de apă potabilă sfârşesc în medie în toaletă cu fiecare spălare. Clapetele de acţionare moderne sunt adevărate economisitoare de apă. Prin utilizarea clapetelor de acţionare Geberit cu spălare cu două volume de apă , puteţi reduce spălarea la mai puţin de 3 litri. Volumul complet de spălare poate fi setat la 4 litri. Acest lucru se datorează valvei de golire Geberit din rezervor.
Întrebaţi instalatorul dvs. despre setarea optimă pentru toaleta dvs. de oprire a fluxului de spălare este o alternativă la clapetele de acţionare cu spălare cu două volume de apă şi este utilizat pentru a întrerupe manual procesul de spălare.
Sfatul 5: Nu lăsaţi apa să curgă
Spălatul pe dinţi, spălatul pe mâini sau bărbieritul necesită timp. Deşi, de obicei, aveţi nevoie de apă la început şi la sfârşit, nu are sens să lăsaţi apa să curgă între timp. Aceasta se scurge apoi direct în canalul de scurgere fără a fi utilizată.
Oprirea temporară a bateriei poate economisi o cantitate considerabilă de apă!
Sfatul 6: Folosiţi apă rece în loc de apă caldă
Pregătirea apei calde utilizează energie suplimentară. În plus, apa caldă are întotdeauna nevoie de ceva timp pentru a ajunge de la boiler la baterie. Între timp, din baterie curge apă rece nefolosită.
Spălatul rapid al mâinilor cu apă caldă duce la un consum disproporţionat de mare de apă.
Sfatul 7: Reparaţi bateriile care picură
O baterie care picură constant nu doar că vă enervează, dar pune şi presiune asupra facturii la apă – şi, prin urmare, asupra mediului înconjurător. O garnitură murdară sau uzată este, de obicei, motivul pentru o baterie care picură. Această garnitură poate fi curăţată sau înlocuită cu un minim de efort.
Întrebări frecvente privind utilizarea apei la duş şi multe altele
Cât de mare este consumul mediu de apă la duş?
Când faceţi duş, consumul de apă depinde de durata duşului şi de capul de duş instalat. În medie, duşul consumă 10 până la 12 litri de apă pe minut. Oricine face un duş mai mult de zece minute consumă aproximativ la fel de multă apă ca atunci când face baie.