"Totul este doar împrumutat!" Interviu cu Thomas Rau

“Luați, faceți și risipiți“ - sistemul de finitudine ar trebui abolit, spune Thomas Rau, arhitect și autor al cărții “Aspecte materiale“. Deoarece materialele sunt valoroase și limitate, ele ar trebui să rămână în posesia producătorilor. Consecința? Produsele devin servicii.

Arhitectul și autorul cărții Thomas Rau (© Daniel Koebe)

Ideea economiei circulare este veche de aproape 40 de ani, dar ne aflăm încă în stadii incipiente de implementare a acesteia.

Strămoșii noștri au acționat întotdeauna în spiritul economiei circulare, pur și simplu pentru că materiile prime și materialele aveau o valoare. La urma urmei, nu aruncați lucruri valoroase. Am pierdut din vedere această idee în timpurile mai recente. Astăzi, încă acționăm conform principiului “după noi, potopul“. Odată ce producătorii și-au vândut produsele, nu mai sunt aproape deloc interesați de ele. Dar nu are niciun sens să aruncăm resurse valoroase și finite. Aceste materii prime reprezintă “edițiile noastre limitate“. Pe de altă parte, munca noastră este infinită.

Ce căi de ieșire vedeți?

Adevărata problemă este că, în sistemul actual, producătorul nu prea trebuie să își asume responsabilitatea pentru consecințe. Doar asumarea responsabilității stimulează o “gândire anticipată“ cu privire la modul în care trebuie tratat materialul. Avem nevoie de producători care să gândească în perspectivă și să își proiecteze produsele astfel încât acestea să poată fi demontate și componentele lor individuale să fie reutilizate.

Care este diferența dintre aceasta și reciclarea de astăzi?

Economia actuală se bazează pe principiul distrugerii valorii în ceea ce privește materialele. Reciclarea nu schimbă acest lucru. Ea se află în aval, vine pe ultimul loc în ciclul de viață al produsului și este complet deconectată de producție. Acest lucru se datorează faptului că distrugerea materialelor costă mai puțin decât conservarea materialelor. Dacă schimbăm regulile jocului și dăm valoare resurselor finite, companiile vor dezvolta alte produse și soluții. Cel mai bun reciclator este chiar producătorul.

La ce vă așteptați de la această schimbare?

Un producător ar trebui să rămână în posesia produselor și a materialelor. Apoi, va depune toate eforturile pentru a se asigura că produsele sale sunt cât mai durabile, reparabile și ușor de demontat posibil. El le va construi în așa fel încât să poată fi actualizate cu ușurință și să nu trebuiască să fie aruncate doar pentru că nu sunt compatibile cu produse sau funcții actualizate. Acest lucru necesită un model de afaceri care să ofere produse ca serviciu.

Produse văzute ca servicii - funcționează?

Am testat deja modelul de mai multe ori cu o serie de companii, de exemplu cu Philips. Aeroportul Schiphol din Amsterdam nu cumpără corpuri de iluminat de la Philips, așa cum era prevăzut inițial, ci lumină. Întreaga infrastructură de iluminat rămâne în proprietatea Philips. Dar furnizorul suportă și toate costurile de întreținere, inclusiv factura de electricitate. Funcționează perfect, cu profit pentru ambii parteneri de afaceri.

Înseamnă că un producător sanitar furnizează întregul echipament de baie?

De exemplu. Ar putea însemna, de asemenea, că costurile cu apa și electricitatea din baie sunt în sarcina companiei sanitare. Prin urmare, compania ar avea un mare interes în dezvoltarea de produse eficiente din punct de vedere al consumului de apă și electricitate.

Ce se întâmplă cu instalațiile sanitare ale clădirilor? Cui aparține clădirea dacă țevile rămân în proprietatea companiei sanitare, iar plăcile sunt proprietatea faianțarului?

Desigur, această economie de servicii nu funcționează în modul în care sunt planificate și construite clădirile în prezent. Dar schimbarea face parte din afacere. Economia circulară este un model pentru întreaga societate. Ea deschide noi forme de producție și de consum și, mai presus de toate, durabile, dar necesită, de asemenea, o înțelegere diferită a materialelor și, prin urmare, noi reglementări juridice.

Pare un proces de lungă durată...

... și nu avem timp. Eu nu susțin așteptarea. Am mare încredere în economie și în puterea sa inovatoare. Dar aceasta trebuie să vadă o valoare în materiale și în posesia lor și să descopere avantaje pentru ea însăși. Atunci va dezvolta noi răspunsuri.

Date 

Despre Thomas Rau

Despre Thomas Rau 

Thomas Rau este arhitect, antreprenor și autor de cărți. Din 1992, biroul său de arhitectură RAU Architects din Amsterdam (NL) s-a specializat în construcții ecologice. Thomas Rau este în prezent autoritatea incontestabilă din Țările de Jos în domeniul construcțiilor durabile și al creării de valoare circulară în arhitectură.

În 2016, Thomas Rau și Sabine Oberhuber au publicat cartea “Aspecte materiale. Dezvoltarea afacerilor pentru o economie circulară“.

ÎNSCRIEȚI-VĂ LA EVIEW NEWSLETTERUL GEBERIT PENTRU ARHITECȚI

Colaj de imagini (© Geberit)

În întreaga lume, produsele și soluțiile Geberit sunt utilizate în clădiri de toate tipurile. Pe această pagină veți găsi o selecție a celor mai interesante obiecte.

Periodic, “eView“, newsletterul Geberit, abordează un subiect actual din industria construcțiilor. Pe lângă exemple spectaculoase de proiecte, “eView“ oferă interviuri cu arhitecți, experți în construcții și proiectanți, precum și informații suplimentare din domeniu.